24.10.2007

En løsning på pilotenes problem

For etpar dager siden hadde man nyheter om piloter som ble sjekket grundig i sjel og nyrer -- siden de kanskje var skumle kaprere og ikke bare mer glamorøse kolleger av buss-sjåfører. Jeg mener, en av de største forskjellene mellom buss og fly er at bussen bare taxer og aldri letter -- men begge er fulle av folk som skal fra A til B helst uten for mye kludder på veien, og med en eller flere førere som sitter foran og har som sin viktige jobb å bringe flyet eller bussen trygt frem til B.

Problemet var at selv om pilotene bare skulle ha seg kaffe, eller, som en naturlig konsekvens av dette (kaffe og øl er noe man leier og ikke noe man kjøper) skulle en tur på do, måtte de undersøkes på alle bauer og kanter når de skulle tilbake på jobb. En av dem forteller at han sågar måtte strippe helt ned til boxern, uten at der hadde vært noe som helst for de nidkjære voktere å finne.

Klart man blir lei av sånt. Jeg har av og til vært på jobber der man skal igjennom en port inn til et verft eller lignende, og det er ille nok pes med en inn- og ut-passering om dagen i tre dager på rad. Og da skal man ikke kle av seg eller noenting heller.

Og enda viktigere som bringer oss til sakens kjerne: Inne der har man fri flyt av kaffe og fri tilgang til dass. Det er noe alle vet, at uten kaffe stopper hele aktiviteten opp. Bare se hvordan det var i Oslo under Giardia-perioden i forrige uke: folk surret rundt og stresset med vanndunker og koking i fem minutter og oppslag og saker og ting for å få de sedvanlige koppene. Det var ikke måte på hvor kritisk det var.

Så her er et forslag: hva om man fikk ordnet med toaletter og kaffemaskiner på den sikre delen av flyplassen, så pilotene kunne kose seg og kvitte seg helt uten å bry og bli brydd av nidkjære voktere som ikke har tålt å få på seg uniform? Det blir naturligvis til at de som vasker dassene og etterfyller kaffeboksene må sjekkes, for ikke å snakke om at selve kaffen naturligvis må undergå streng inspeksjon -- men poser med kaffe blir ikke lei av jobben og søker seg vekk av nidkjær kontroll.

Man undrer seg litt over en annen ting også, hvem sikkerhetskontrollerer sikkerhetsfolka? Hvem vokter vokterne?

Ingen kommentarer: